Programmet Better Living Program
Programmet Better Living Program er en handlingsplan på 11 år dannet av Electrolux og sikter på å skape bedre, og mer bærekraftig boende rundt om i verden. Det fokuseres på en liste for utvikling med 100 dristige tiltak som vi lover å gjennomføre innen 2030. Disse handlinger representerer vårt engasjement for de fire tydelige målene som vi definerer i kategorier Better Eating, Better Garment Care, Better Home Environment og Better Company.
100 tiltak
Den sentrale delen i programmet Better Living Program, er en liste over tiltak som vi forplikter oss til å gjennomføre over en periode på 11 år. Listen kommer utvikles fremover: innen 2030 kommer den å inneholde 100 tiltak hvor hvert punkt leder oss mot våre fire hovedmål.
Handlingene består av samarbeid med partnere, eksperter i bransjen, respekterte changemakers - også andre varemerker - rundt om i verden. Siden det er umulig å klare gjennomgripende forandringer uten å se utenfor oss selv.
Målet 2030
Bedre kosthold
Vårt mål er å inspirere flere til å spise på en måte som gynner mennesker og vår planet. Dette bidrar til å forbedre næringsverdiene i det menneskene spiser samtidig som det viser hvor inspirerende det kan være å innlemme mer bærekraftige ingredienser, og da spesielt med vekstbaserte alternativer.
Målet 2030: Gjøre Bedre kosthold til et førstehåndsvalg.
Bedre klespleie
Ved å modernisere og utvikle teknologien for klespleie, og være en inspirator til bedre pleie for alle typer av tøy, streber vi mot å forlenge klesplaggenes gjennomsnittlige levetid samtidig som vi halverer innvirkningen på miljøet. Vi vil også bidra til at konsumentene skal bli mer miljøbevisste ved kjøp av klær - ikke bare tenke mote.
Målet 2030: Forlenge klesplaggenes gjennomsnittlige levetid med det dobbelte samtidig som vi halverer innvirkningen på miljøet.
Bedre hjemmemiljø
Ved å arbeide mot dette mål, påskynder vi utviklingen av løsninger som gjør at flere kan få et sunnere hjem på en mer bærekraftig måte.
Målet 2030: Gjøre hjemmene sunnere og mer bærekraftige med smarte løsninger for luft, vann og gulv.
Bedre virksomhet
Med en mer ansvarsfull produksjon, innkjøp og løsninger, er vårt mål å gjøre vår fremstilling klimanøytral med bruk av utslippsfrie fabrikker. Vi vil utvikle våre produkter på linje med FNs klimamål og vi kommer å tilby forretningsmodeller og design som optimerer bruken av ressurser.
Målet 2030: Gjøre vår forretningsvirksomhet klimanøytral og sirkulær.
Bedre kosthold
Kosten er den vesentlige faktoren når det gjelder vår helse. Den er også avgjørende for vår planets tilstand hvor matindustrien står for en tredjedel av det globale energiforbruket og over 20% av utslippene.* Og mer sjokkerende er at 30% av all mat vi kjøper, havner som søppel** til tross for at en niende del av verdens befolkning sovner sulten hver kveld***. Av denne grunn vil vi hjelpe mennesker å velge bedre kostvaner som er enkle og greie.
* Kilde: UN SDG, 2018
** Kilde: UN SDG, 2018
*** Kilde: Food Aid Foundation (Organisasjon for mathjelp)
Målet 2030: Gjør bærekraftig mat til ditt førstevalg
Fokusområder
For å styre oss mot våre mål, kommer vi å strebe etter å drive produktinnovasjoner, utdanne konsumenter, gjennomføre ytterligere forskning, og bygge meningsfulle Partnerskap.Følgende saker streber vi etter for å kunne fokusere på Bedre kosthold:
- Minske matavfall på alle måter vi kan
- Inspirere til mer vekstbasert kosthold
- Minimere tapet av næringsinnhold i kost
- Forbedre opplevelsen med å spise bærekraftig ved å øke smak, tekstur og farge
- Gjøre det enkelt å gjennomføre i hverdagen
"Vi forsøker alltid å finne bedre løsninger for oppbevaring av mat. Men bærekraftig kosthold handler også om å forandre sin oppførsel. Det handler om å ta små steg for en stor sak.”
Hanna Nykänen
Ekspert på oppbevaring av mat. Electrolux, Sverige
GRO - for et bærekraftig kosthold
Dette er vår visjon om en bedre fremtid. GRO er verdens første reviderte kjøkkenkonsept som er designet for å gjøre det mulig og nyte mat som både er bærekraftig og sunn. Det er et futuristisk fokus for å forbedre et variert og plantebasert kosthold, og som bidrar til å gjøre bærekraftig kosthold til førstevalget.
For et mer bærekraftig matsystem
Vi produserer, kjøper, spiser og betrakter mat som om vi har ubegrenset med ressurser. GRO er nøye gjennomtenkt for å hjelpe deg til å endre perspektiv og opptre annerledes for og skape en verden med mer bærekraftig fokus. Sammen kan vi bidra med et bærekraftig matsystem ved å konsumere med refleksjon og spise sunnere.
Dekke bordet
GRO gjør det mulig for deg å få best mulig smak på din plantebaserte kost. Konseptet vårt hjelper deg å følge diettmodellen EAT-Lanset ved å harmonisere hvordan vi skal behandle maten og skape grønnere livsstiler som vi strever mot. Vi kan garantere at vi jobber for bærekraftige løsninger med søkelys på jorden og menneskelig helse.
En løsning med fokus på mennesket
GRO er vår visjon av fremtidens kjøkken – et revolusjonerende konsept for en bærekraftig og smart matlaging. Systemet kan tilpasses med løsninger som hjelper deg å velge et grønnere kosthold på en enkel måte. Den innovative designen utfordrer den tradisjonelle tanken om hva et kjøkken er og hjelper deg med å ta sunne og bærekraftige valg.
-
1Omsorgsfull - Gjennomtenkt design
Nyt mangfoldet i kostholdet og få det beste naturen har å tilby. De modulære GRO-systemene har rom med optimaliserte forhold for å bevare maten din på best mulig måte og forlenge levetiden.
-
2Lag - Bedre smaksopplevelser
Oppdag nye smaker, egenskaper og matlagingsteknikker med verktøy som fungerer sømløst og fleksibelt. GRO forvandler bærekraftige matvaner til fantastiske kulinariske opplevelser.
-
3Coach - felles system
GRO støtter bærekraftige kjøkkenløsninger med Coach – din digitale partner på kjøkkenet. Den forstår behovene dine og hvilke vaner du har, og veileder deg til å skape bærekraftige valg når det passer deg.
Vår visjon om fremtiden
Vi tror at fremtiden vil ha matsystem som oppmuntrer oss til å spise mer bærekraftig mat. GRO konkretiserer forandringen som vi strever etter - å kjempe for allsidig og sunnere valg av mat.
Et kjøkken. Ubegrensede muligheter
De modulære GRO-rommene er designet for å kunne stables og flyttes rundt for å passe til hjemmet ditt og livsstilen din. Et revolusjonerende konsept som strekker seg utover et kjøkken, hvor fremtidens visjon er at det tilbys mangfold og bærekraftige kjøkkenløsninger.
GRO former seg etter deg
De modulære GRO-rommene er designet for å kunne stables og flyttes rundt for å passe til hjemmet ditt og livsstilen din. Et revolusjonerende konsept som strekker seg utover et kjøkken, hvor fremtidens visjon er å tilby mangfold og bærekraftige kjøkkenløsninger.
-
Modulære rom
De modulære GRO-rommene er som lego for kjøkkenet. Med uendelige muligheter for kombinasjoner er hver komponent utformet for å skape muligheter og gunstig oppbevaring i kjøkkenet som passer for alle hjem og alle behov.
-
Lagring av korn og belgfrukter
Med GROs oppbevaring kan du blande, bytte ut og utforske nye korn og belgfrukter, og ta dine standardløsninger et skritt lenger. Du kan få inspirasjon til å utforske nye mangefasetterte proteinkilder, samtidig som du utforsker visuelt mangfold.
-
Nordic Smoker
Eksperimenter i kjøkkenet og test nye smaksopplevelser med våre oppskrifter. Vår Nordic Smoker har fått inspirasjon fra Skandinavisk matlaging, kokker og Electrolux’ arv og inngår i vårt utvalg av premiumprodukter.
-
Plantegalleri
Beskytt ferskproduserte råvarer med plantegalleriet. Det er skapt og designet for å sikrestille de gunstigste forholdene for oppbevaring av frukt og grønnsaker - på øyenivå og bak frostet glass.
-
Coach
GRO Coach er din bærekraftige følgesvenn når det kommer til matlaging. Den holder styr på matvanene dine digitalt for bedre å forstå behovene dine, slik at den kan veilede deg til å ta bærekraftige valg når det passer deg.
Bedre klespleie
Målet 2030: Klesplaggene holder dobbelt så lenge med halvert miljøpåvirkning
Med bedre klespleie, streber vi etter å hjelpe mennesker med og forlenge deres plaggs levetid og halverer miljøavtrykket for etterpleie av klær.
Fokusområder
- For å styre oss mot vårt mål kommer vi og strebe etter å drive produktinnovasjoner, utdanne konsumenter, gjennomføre ytterligere forskning, og bygge meningsfulle partnerskap. Våre fokusområder for Bedre klespleie er:
- Forlenge plaggets levetid ved å modernisere teknologien og vanene for klespleie
- Minske miljøpåvirkningen ved klespleie
- Muliggjøre pleie av alle stofftyper
- Bidra til mer bærekraftig konsumering av moteplagg
"Vi trenger å se på hva som finnes i dag, våre primære ressurser - i stedet for å fortsette og mate udyret."
Orsola de Castro
Innovatør innen motebransjen. Fashion revolution, Storbritannien
Make it Last
Måten vi tar vare på klærne våre har en betydelig påvirkning på miljøet. Vi mener at med å ta bedre vare på klærne våre i dag, skaper vi en mer bærekraftig fremtid. Gi dine klær lengre levetid med Electrolux PerfectCare.
Ta vare på klærne dine og jordens ressurser
Med hjelp fra de seneste fremstegene innen design, teknikk og klespleie, kan du ta vare på både klær og miljøet. Vår PerfectCare-serie av vaskemaskiner og tørketromler, sikrer en mer bærekraftig klesvask med rett tids- energi- og vannforbruk. Vasketiden for dine plagg optimeres og den beste energisparende vaskemetoden oppnås.
Bedre hjemmemiljø
Målet 2030: Gjør hjemmene sunnere og mer bærekraftige med smarte løsninger for luft, vann og gulv
Med dette som mål, påvirker vi og påskynder utviklingen av løsninger som muliggjør for mennesker å oppnå et sunnere hjem på en mer bærekraftig måte.
Fokusområder
Ved å arbeide mot dette mål, påskynder Electrolux utviklingen av løsninger som muliggjør at flere kan få et sunnere hjem på en mer bærekraftig måte. Våre fokusområder for bedre miljø i hjemmet:
- Utvikle sofistikerte vedlikeholds løsninger for luft og gulv drevet av digital teknikk.
- Optimere miljøet innendørs og være en drivkraft for mer ressurseffektive produkter med redusert påvirkning på miljøet.
"Luftkvaliteten innendørs har forverrets fra 2 til 5 ganger sammenlignet med før."
Monica Celotto og Fiorella Trivillin
Innovatører for luftkvalitet og bærekraft. Electrolux Italia
Make it Last
Måten vi tar vare på klærne våre har en betydelig påvirkning på miljøet. Vi mener at med å ta bedre vare på klærne våre i dag, skaper vi en mer bærekraftig fremtid. Gi dine klær lengre levetid med Electrolux PerfectCare.
Oppgrader hjemmet ditt med et sunnere innendørsklima
Med renere luft, føler vi oss bedre. Men det er vanskelig å vite når luftkvaliteten hjemme er den beste. Med vår seneste innovative luftrenser, kommer du alltid hjem til et sunnere innendørsklima. Luftrenseren måler kontinuerlig luftstrømmen og justerer det automatisk. Du kan følge målingen på distanse og optimere via en app – smart og enkelt.
Bedre virksomhet
Når vår fremtid hviler på hvilke valg vi gjør i dag, må alle hjelpe til å bidra. Det gjelder ikke bare for individer. På Electrolux er vi fast bestemt på å forme våre selskap til det bedre for å skape bedre boende. Vi må se nærmere på hvordan vi produserer og hva vi gjør i produksjonen. Som for eksempel hvordan vi driver våre fabrikker og hvilke materialer vi velger, eller hvordan vi kan optimere levetiden på produktene, og sørge for at husholdsapparater brukes korrekt for maksimering av ressurseffektivitet.
Målet 2030: Gjøre vår virksomhet klimanøytral og sirkulær
Vårt mål er å gjøre våre fabrikker utslippsfrie og helt klimanøytrale samtidig som vi utvikler produkter som maksimerer effektiviteten når det gjelder energiforbruket og andre ressurser.
Fokusområder
For å styre oss mot våre mål, kommer vi å strebe etter og drive produktinnovasjoner, utdanne konsumenter, gjennomføre ytterligere forskning, og bygge meningsfulle Partnerskap. Følgende saker streber vi etter for å kunne fokusere på Bedre virksomhet:
- Gjøre tilvirkningen klimanøytral
- Drive fabrikker med zero utslipp
- Utvikle våre produkter i linje med FNs oppsatte klimamål
- Tilby forretnings modeller og design som optimerer bruken av ressurser
"I fremtiden, tror jeg at vi kommer å se tilbake på denne tidspunkt som et avgjørende øyeblikk. Og når jeg ser tilbake, vil jeg se det som et øyeblikk som fikk oss å forandre oss til det bedre."
Jonas Samuelson
Electrolux AD og ordførande
Innledning
Hva anses å være en bærekraftig strategi for mat?
Å minske matavfallet regnes som den mest bærekraftige kostholdmetoden. 36% av de som svarte, rangerer det til den viktigste av tre viktige tiltak for bærekraftig kosthold. Å spise sesongbetont og dyrke mat hjemme kommer på andre og tredje plass. 18% av de som svarte, tror at det kommer snu – vi kommer å spise mer plantebasert mat for at det er den mest bærekraftige metoden.
En diett gjort på planter er en diett som hovedsakelig eller helt består av kost som stammer fra urter, inkludert grønnsaker, korn, nøtter, frø, belgfrukter og frukt, også lite eller ingen dyrefett (Wikipedia).
Hva gjør menneskene?
Å minske matavfallet er den vanligste bærekraftige handlingen og 53% av de som svarte sier at de tenker på det hver dag. Kun en av fire spiser mat som er basert på planter.
Hvilke utfordringer finnes det innen smak?
Ambisjonen å begrense matavfall er høy men ofte mislykkes konsumentene til handling. 32% av de som svarte vil redusere matavfallet sammenlignet med i dag. Men 60% kaster mat minst en gang i uken. Den vanligste grunnern, er at maten har passert best-før-dato og at fersk mat blir dårlig for raskt. Interesse for plantebasert kosthold er svak og kun 18% av respondentene sier at de vil spise mer plantebasert mat. Hovedsakelige hindringer er frykten for å få i seg for lite næring fra en plantebasert diett, og at smaken og konsistensen i produkter fra dyreverden er bedre. De frykter også at de ikke skal bli mette.
Interesse for plantebasert mat er liten. Kun 18% av respondentene sier at de vil spise mer plantebasert mat. De største hindringene er frykten for å ikke få i seg tilstrekkelig med næring fra en plantebasert diett og at ikke bli tilstrekkelig mett.
Kun 1 av 5 anser at plantebasert kosthold er den mest effektive måten å få til bærekraftig praksis rundt mat. I kontrast til dette kommer cirka 30% av de globale klimautslippene fra matproduksjonen. (kilde: Climate Change and Land IPCC Special Report, 2019).
Hva anses være en bærekraftig strategi for beste klespleie?
5 av 10 sier at de savner kunnskap om bærekraftige metoder når det gjelder å gi beste klespleie for klærne sine. Likevel er 69% bevisste om at en forlengelse av livslengden på klærne er en effektiv praksis for bærekraft. Når deltakerne ble spurt om de kunne definere bærekraftig behandling av klesplagg, nevnte de at man skal vaske fulle maskiner og bruke vanneffektive hvitevarer.
Hvordan gjør menneskene?
Hvordan vi pleier klærne våre avhenger ofte på hvilke vaner vi har. Kun 40% av respondentene forsøker å forlenge livslengden på klærne sine. 48% sørger for at alltid vaske fulle maskiner som gir rom for forbedring innen område bærekraft. Klærne vaskes ofte bare for at de lukter eller for at de har fått flekker eller helt enkelt bare for at vi liker å ha på oss nyvaskede klær. Kun 1 av 3 personer velger å vaske på lavere temperaturer til tross for at vaskemiddel i dag ofte er like effektiv på lave temperaturer som på høye.
Hvilke kunnskaper savnes når det gjelder pleie av sine egne klær?
Når det gjelder pleie av sine egne klær, sier de fleste av respondentene at de vil bruke mer energieffektive maskiner samtidig som bare 14% vil senke temperaturen oftere. De vanligste hindringene for å senke temperaturen er vanen med å følge merkelapp-instruksjonene i tro at det ikke går å fjerne flekker ved lavere temperatur. Kun 1 av 4 tror at det å senke temperaturen er mer miljøvennlig.
Hva oppfattes som årsaken til luftforurensninger innendørs?
Å opprettholde god luftkvalitet i hjemmet er en prioritet for respondentene. 4 av 5 understreker at luftkvalitet og renslighet som to av de viktigste faktorene for velvære i hjemmet.
Halvparten av deltakerne i undersøkelsen hevder å være klar over årsakene til innendørs luftforurensning. De verste miljøgiftene er sannsynligvis røyking innendørs, sprøytemidler og hår- og kroppsdeodoranter.
Hva gjør mennesker for å forbedre luftkvaliteten hjemme?
De vanligste tiltakene for å forbedre luftkvaliteten hjemme er å lufte og støvsuge selv om 41% av respondentene tror at støvsuging bidrar til luftforurensninger i hjemmet. Få mennesker tror at de kan forbedre luftkvaliteten innendørs i det hele tatt.
Hvilke utfordringer finnes innen velvære?
De største utfordringene innen velvære, handler om brukerens ønskemål om å minske allergener og forurensning i hjemmet.
Om du ønsker fulll tilgang til hele rapporten, kan du ta kontakt med kamilla.dala@electrolux.com.
Århundre med innovativt tenk om velvære
Electrolux ble grunnlagt med ideen om å gjøre støvsugeren lettere og enklere å bruke, og et middel til å forbedre helse og hygiene. Fra grunnleggeren Axel Wenner-Grens’ oppfinnelse med å sette skinner på Model V støvsugeren til verdens første robot støvsuger – vår utvikling stopper aldri.
Århundre med innovativt tenk om omsorg for tøyet
Vaskemaskinen har blitt kalt den største oppfinnelsen i den industrielle revolusjonen på grunn av den innvirkning den hadde på kvinnens rolle i samfunnet. Med bidrag som inkluderte den revolusjonerende «floating wing» vaskemaskin i 1940, muliggjorde Electrolux for kundene sine å fokusere på andre viktige saker - enten på utdannelse eller på mer tid sammen med familien.
Århundre med innovativt tenk på smaksopplevelser
Å skape hyggelige matopplevelser har alltid vært vår drivkraft bak våre innovasjoner i kjøkkenet. Gjennom hele vår historie har vi brukt vårt rike arv for å slå igjennom. Den banebrytende Kjøkkenassistenten og CombiSteam-ovnen er bare et par eksempel.
Electrolux’ kjøkkenassistent: En distinkt, nordisk designklassiker
I 1939 ga Electrolux Alvar Lenning, en svensk designer og ingeniør, oppgaven med å omvandle et profesjonelt kjøkkenutstyr til en mindre og mer kompakt sak for hjemmebruk. Få kunne vite at Kjøkkenassistenten fra Electrolux skulle bli et av konsernets mest vedvarende produkter – rost for både solid pålitelighet og design.
Modell V tok verden med storm
Modellen V hadde skinner som lot den gli frem på gulvet å suge opp støv og skitt, selv om den var mindre og betydelig lettere enn dens stående forgjenger. Det var Wenner-Gren som selv kom på ideen med skinnene. At produktet var en verdig representant for den nye industrielle utformingen under den tiden gjennom den tyske arkitekten Peter Behrens, skadet ikke.
Verdens første: ”Runde boksen”
I 1959 ble D10 oppvaskmaskinen, med kallenavn «Den runde boksen», lansert. Det var den første oppvaskmaskinen som kunne stå på kjøkkenbenken. På den tiden var ikke de fleste kjøkken tilpasset for oppvaskmaskiner, så den kunne installeres uten å behøve å bygge om kjøkkenet.