Damp: Den siste trenden på nordmenns kjøkken
Dampen har virkelig funnet veien inn på nordmenns kjøkken, og har blitt en mer og mer vanlig måte å tilberede og varme opp mat på. For de som kjenner til dampens egenskaper er nok ikke dette overraskende, da det faktisk forbedrer hverdagsmåltidene når det gjelder smak, men også farger og næringsstoffer. Fra den stilrene utsiden ser det kanskje ut som en helt vanlig ovn, men når du bruker en dampovn for første gang vil du merke at ingenting er det samme!
Damp løfter både hverdags- og festmiddagene
Alle ovner med damp har de samme grunnleggende funksjonene som vanlige ovner, og du kan som vanlig bruke eksempelvis varmluft, over- og undervarme, grill og pizza/pai-innstilling til favorittrettene dine.
I tillegg til disse finnes det nå enda en funksjon som åpner opp for nye muligheter til å utvikle ferdighetene dine, spare tid og lage sunnere og bedre mat på kjøkkenet: Nemlig damp.
Det enkle trikset som får gårsdagens retter til å smake fantastisk
Selv om middagen slo an, kan restene dagen etter oppleves som tørre og lite fristende. Med damp er det nå slutt på dette. Nå blir restene minst like god og saftige som da maten først ble laget, noen gang til og med enda bedre.
Strever du også med å få barna til å spise grønnsaker?
Ved å dampe grønnsakene istedenfor å koke dem, bevarer du opptil 90 % av vitaminene*. I tillegg gjør dampen brokkolien så sprø at til og med de mest kresne barna ikke klarer å si nei!
Damp gir nye muligheter i hverdagen
Damp er med på å forbedre, men også gjøre matlagingen enklere i hverdagen. Visste du for eksempel at du kan koke ris, poteter og grøt direkte i ovnen med full dampfunksjon? Det som lenge har vært et hemmelig triks på topprestaurantenes kjøkken er nå nøkkelen til en enklere hverdag på kjøkkenet hjemme.
Bevar farge, smak og næringsstoffer
Matlaging med damp gir synlige resultater på alle måter. Råvarene beholder mer farge og konsistens når de tilberedes med damp. I tillegg holder de mye bedre på næringsstoffer og vitaminer sammenlignet med mange andre matlagingsmetoder.
Ulike dampnivåer til ulike matretter
- Lav damp kombinerer varmluft med damp og maten blir mer saftig på innsiden og sprø på utsiden. Perfekt til kjøtt, fugl, grønnsaker, gratinerte retter og gryter, men også om du skal lage paier, muffins eller kaker.
- Middels damp kombinerer varmluft med damp når maten skal småkoke over lengre tid. Det passer perfekt til braisert kjøtt eller ovnstekt fisk, men også til å bake brød og boller.
- Høy damp kombinerer varmluft med damp for å tilberede utsøkte matretter. Optimalt til delikate retter som paier, gryter og fisk.
- Full damp bruker konstant damp for å tilberede sunne og smakfulle matretter. Det er perfekt til skånsom tilberedning av for eksempel grønnsaker, ris, couscous, fisk og skalldyr.
Fra de enkleste til de mest avanserte dampovnene
Hos Electrolux finner du et bredt utvalg av ovner med dampfunksjon. Fra de enkleste, hvor du bare heller litt vann i beholderen på bunnen av ovnen, til de mest avanserte. De har en komplett SousVide-funksjon som tilbereder kjøtt og fisk til perfeksjon. Hver gang. Ja, på utsiden ser det ut som en helt vanlig ovn, men med dampfunksjonen på innsiden åpner det seg helt nye muligheter på kjøkkenet ditt.
Oppdag mer fra Electrolux
-
-
Kjøpsguide: Slik velger du riktig ovn
Er det vanskelig å velge? Frykt ikke! Vi hjelper deg.
-
Tips og inspirasjon
Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.
*Basert på eksterne tester hvor nivået av C-vitamin i rå brokkoli ble sammenlignet med dampet brokkoli. Testen er utført basert på askorbinsyre (C-vitamin) i mat med HPLC/UV-synlig metode.