Dampovn – Slik lager du næringsrike og smakfulle måltider

Å lage mat med en ovn med damp er en snarvei til sunne og smakfulle matretter. Med denne allsidige metoden er det enkelt å få alt fra sprø grønnsaker, perfekt tilberedt fisk og saftig kjøtt til perfekte dumplings. Til tross for dette er det mange som ikke har oppdaget fordelene med damp ennå.

Tilberedning av mat i en dampovn er en naturlig og næringsrik måte å gjøre det på, samtidig som de ulike råvarene og ingrediensene fremheves i matrettene. Vi viser deg hvordan damp kan bli en grunnleggende del av hverdagen når du skal lage smaksrike og mettende måltider til hele familien.

Dampet blomkål på et stekebrett tas ut av en ovn.

Hvordan lage mat med en dampovn?

Dampovner er et enkelt og sunt alternativ til tradisjonelle ovner. Dampen i ovnene gir en jevn tilberedning som bevarer smaker og næringsstoffer bedre enn mange andre tilberedningsmetoder.

Å lage mat i en dampovn er som en spabehandling for grønnsaker, fisk, kjøtt og kylling, hvor råvarene håndteres på best mulig måte. Ved bruk av damp holder maten seg fersk og sunn, i motsetning til når du koker noe, hvor næringsstoffene ofte utvannes i kokevannet, eller ved steking, hvor det ofte tilsettes ekstra fett.

Rett og slett en enklere måte å lage utsøkte og næringsrike måltider til hele familien.

Hvordan bruke en dampovn?

En dampovn fungerer som en vanlig ovn og har de samme funksjonene. Dampfunksjonen er bare en ekstra mulighet til å lage enda flere gode retter med et resultat du trodde du bare kunne få servert på restaurant. Dampovner kombinerer både varme og damp, og sørger for at maten får en jevn tilberedning hvor smaken i ingrediensene blir bevart.

Dampovnen hjelper deg med å lage alt fra saftig kylling til et perfekt bakt brød. Ved bruk av damp bevares råvarenes næringsstoffer og saftighet, og dermed trenger du ikke tilsette fett for å fremheve smakene.

Fordelene med å lage mat med damp

Oppdag en helt ny måte å lage mat på. Matlaging med dampovn gir deg måltider som både er næringsrike og smakfulle. Her forklarer vi hvorfor dette er ett av de smarteste valgene på kjøkkenet.

Forbedret smak og konsistens med damptilberedning

Sunnere matvaner trenger ikke gå på bekostning av smak og konsistens.

En ovn med damp fremhever råvarenes naturlige egenskaper med en jevn tilberedning. Nå kan du nyte autentiske smaker og konsistenser, ofte uten ekstra smakstilsetning.

I tillegg får du tilgang på avansert teknologi som kombinerer oppvarming og damp, noe som gir deg matretter med sprø skorpe og saftig kjerne.

Næringsrike måltider med jevn tilberedning

Damp er den hemmelige nøkkelen til perfekte matretter. Den jevne varmefordelingen gjør matrettene utrolig gode samtidig som råvarenes næringsstoffer bevares.

Ved å dampe grønnsaker i en dampovn bevares vitaminer som ellers ville gått til spille med andre tilberedningsmetoder. Dette innebærer at du får mer næringssrike C- og B-vitaminer, samt folsyre, i maten du lager. Den seneste generasjonen av smarte dampovner gir deg full kontroll over matlagingen med næringsrike resultater, hver eneste gang.

Nye muligheter – råvarer du kan tilberede i en dampovn

Det beste med en dampovn er at den hjelper deg med å forbedre alle slags matretter, fra hverdagsmat til festmåltider. Nyt velsmakende grillede grønnsaker eller en svinefilet som er så mør at den smelter i munnen. Eller damp fisk og skalldyr slik at de smaker like ferske som den dagen de ble tatt opp fra havet.

En dampovn kan gi deg alt fra perfekt tilberedt luftig ris til brød med en sprø skorpe og saftig kjerne. Favorittpastarettene dine blir perfekt al dente.

Dampovner er utrustet med unike plater som er utformet for å gi all slags mat, fra foretter til desserter, en jevn tilberedning og mer smak enn de ellers ville fått med andre tilberedningsmetoder.

Her er noen av favorittene våre som du kan tilberede i en dampovn:

Fisk og skalldyr – smakfulle resultater hver gang
Rødt kjøtt – perfekte, supersaftige kjøttbiter
Fugl og hvitt kjøtt – akkurat som du ønsker
Grønnsaker – mer næringsrike enn noensinne
Brød og kaker – jevn heving og en gylden skorpe
Pasta og gryn – imponerende konsistens
Egg – akkurat slik du vil ha dem

Dampede grønnsaker, kjøtt og fisk er dekket på på en kjøkkenbenk.

Slik lykkes du med damptilberedning

Her får du tips til hvordan du bruker en dampovn for første gang.

  • Start med noe enkelt, eksempelvis grønnsaker eller fisk. Du vil raskt merke hvor stor forskjell det blir med damp.
  • Deretter kan du prøve å lage noe du har lagd tidligere, bare at du nå bruker damp. Oppdag raskt hvordan nye smaker og konsistenser fremheves.
  • Husk at damptilberedning ofte kan gå raskere enn tradisjonelle metoder, så hold øye med maten for å unngå at den blir overkokt.


Når du har begynt å bruke dampovnen din vil du merke hvor enkelt det er å lage sunnere og mer smakfulle måltider.

Forstå dampfunksjonene på ovnen din

Les gjennom instruksjonene før du bruker dampovnen din. De fleste kombiovnene har følgende funksjoner:

Full damp
Denne innstillingen gir full dampeffekt. Nyt smakfulle og næringsrike måltider, tilberedt med 100 % damp. Dampen bevarer mer vitaminer og mineraler enn tradisjonelle tilberedningsmetoder, og gir fargerike og velsmakende matretter. Full damp er ideelt for skånsom tilberedning av eksempelvis grønnsaker, ris, couscous, fisk og skalldyr (blåskjell og reker).

Høy damp
Høy damp kombinerer varmluft og damp, noe som fremhever matens konsistens og bevarer råvarenes saftighet. Det beste alternativet for suffleer og andre ovnsretter, eller om du ønsker å oppvarme mat uten at den blir tørr. Høy damp er ideelt for delikate retter som vanlijesaus, paier, gryter og fisk.

Middels damp
Middels damp kombinerer varmluft og damp når maten skal småkoke over lengre tid. Middels damp er ideelt for braisert kjøtt eller ovnstekt fisk, men også for å bake brød og boller.

Lav damp
Lav damp kombinerer varmluft med damp. Denne innstillingen er veien til en gylden skorpe og en saftig kjerne. Lav damp er ideelt for kjøtt, fugl, gratinerte retter, gryter, ovnsbakte grønnsaker, men også til å bake paier, muffins og kaker.
 
 

Relaterte artikler

Hva er en dampovn?

Damp - den siste trenden på nordmenns kjøkken

Hva er SousVide?

Sunn og næringsrik mat med damp

Vanlige spørsmål om matlaging med damp

Kan jeg få en sprø skorpe med en dampovn?

Ja, en dampovn gir en ordentlig god skorpe på det du baker. Den egner seg til alle slags brød og gir en sprø skorpe med en saftig og myk kjerne.

Er det vanskelig å rengjøre en dampovn?

Det er relativt enkelt å rengjøre en dampovn. Vanligvis trenger du bare å tørke bort overflødig fukt. Ved behov kan du også benytte deg av programmene for ovnsregjøring for en rask og enkel rengjøring.

Er det mer effektivt å bruke en mikrobølgeovn enn en dampovn?

Mikrobølgeovner er raskere, men kan også gjøre at maten blir tørr og mister farger. Dampovner bruker litt lengre tid enn en mikrobølgeovn, men de gir en jevn varmefordeling og kontinuerlig fukt, som gir bedre smak og konsistens. I tillegg kan de varme opp mat mer effektivt og gjøre at maten smaker som nylaget.

Kan jeg bare dampe noen mattyper i en dampovn?

Dampovner passer til mer enn bare fisk, dumplings, ris og grønnsaker. Du kan også dampe kjøtt som sideflesk eller bake brød, pizza og kaker for å få en perfekt heving, en sprøere skorpe og en saftigere kjerne. Bruk av damp går generelt raskere enn tradisjonelle tilberedningsmetoder og kan bidra til at du sparer tid i hverdagen.

Blir maten vassen når jeg bruker en dampovn?

Nei, damptilberedningen fremhever råvarenes konsistens og saftighet på best mulig måte med mer levende farger og mør konsistens. Kombinasjonen av damp og varmluft forsegler væsken slik at kjernen blir saftig, men ikke vassen.

Hvor lenge skal jeg dampe brokkoli og aspargesbønner?

Å få en bra dampet brokkoli tar rundt tre til fem minutter. Beregn fem til sju minutter for å få møre aspargesbønner med sprø konsistens. Tidene kan varierere på bakgrunn av grønnsakenes størrelse og hviken konsistens du ønsker. Kontroller noen minutter før sluttiden for å få ønsket resultat.

Hvor lang tid tar det å tilberede laks i en dampovn?

Å dampe en normalstor laksefilet tar normalt sett åtte til ti minutter i en dampovn. Om du tilbereder en hel fisk eller større posjoner kan det ta lengre tid. Sjekk at laksen har fått riktig farge og flaker seg lett med en gaffel. Husk: Juster tilberedningstiden etter laksens tykkelse.

Oppdag mer fra Electrolux

  • Forberedelse av mat i en dampovn
    Dampovner

    Ta matlagingen til nye høyder. Oppdag våre dampovner.

  • Tilberedelse av mat i en dampovn.
    Kjøpsguide: Slik velger du riktig ovn

    Er det vanskelig å velge? Frykt ikke! Vi hjelper deg.

  • Matlaging på kjøkkenet.
    Tips og inspirasjon

    Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.