Hva er SousVide? Vi hjelper deg!

Matlaging med SousVide innebærer at du vakuumpakker råvarene og tilbereder dem på lav temperatur i vannbad for best resultat.

Drømmer du om å lage mat som profesjonelle kokker på ditt eget kjøkken? Da passer SousVide-teknikken perfekt for deg! Med denne metoden kan selv den mest kresne kokken lage retter som tar smakene til et helt nytt nivå. Men hvordan fungerer egentlig SousVide? Vi gir deg svarene for å komme i gang!

En person skjærer opp nystekt kjøtt.

SousVide: Hemmeligheten bak perfekt matlaging

SousVide betyr bokstavelig talt "under vakuum" på fransk – det er en matlagingsprosess hvor råvarene legges i en vakuumpose som deretter tilberedes med damp eller i et vannbad. Profesjonelle kokker har brukt denne metoden i flere tiår. Dette er hemmeligheten bak den gode maten du får på restauranter, men som du nå kan få til hjemme.

SousVide forbindes ofte med kjøtt, men du kan også tilberede skalldyr, fjærkre, grønnsaker og potet med SousVide. Du kan til og med lage egg med perfekt stivnet eggehvite og rennende eggeplomme. Ved å justere nøyaktig temperatur og tilberedningstid kan du lage smakfulle måltider hver gang.

Hvorfor bruke SousVide?

Den største fordelen med å bruke SousVIde er at det praktisk talt er umulig at maent blir overkokt. Du får rett og slett en saftig og mør kjerne på fisk og kjøtt. Når du bruker SousVide-metoden under matlaging vakuumforselger du først råvarene, før du tilbereder dem i et vannbad på konstant lav temperatur.

Råvarer ligger i vakuumposer.

Matlaging i en pose

Nøkkelen til vellykket matlaging med SousVide er god vakuumforsegling. Ingrediensene fylles med smak ved å koke i en vakuumpose i et fuktig miljø. Ved å vakuumpakke råvarene forselger du fuktighet, armoaer, næringsstoffer og smaker. Det gir et perfekt resultat på kjøkkenet hjemme.

Kom i gang med SousVide – slik gjør du:

  1. Utstyr
    For å lage mat med SousVide trenger du:

    • Det klassiske utstyret er en SousVide-stav (sirkulator)
    • Eller en dampovn utrustad med SousVide-programmet eller induksjonstopp med trådløst steketermometer
    Vakuumpakker, vakuumpose eller en ziplockpose som er egnet til matlaging
    • Stor gryte (Gjelder hvis du lager med SousVide-stav eller induksjonstopp)
    • Stekepanne for perfekt stekeskorpe

  2. Forsegl råvarene med en vakuumpakker
    Legg råvarene sammen med olje, krydder og urter eller annen smakstilsetning i en vakuumpose eller en ziplockpose som er egnet for bruk i vannbad eller annen matlaging. Sørg for at du velger en stor nok pose til ingrediensene du skal lage. Sørg også for at forseglingen er tett.

  3. Legg posen i vannbadet eller dampovnen
    Angi ønsket temperatur på SousVide-staven eller dampovnen. Legg deretter den forseglede vakuumposen i vannet eller sett den i dampovnen. Hvor lang tid det tar avhenger av valg av råvare, mengde og hvilken tilberedningstemperatur du ønsker.

  4. Rask steking etter SousVide
    Etter SousVide-tilberedningen tar du enkelt ut kjøttet eller fisken av vakuumposen for å steke det raskt i stekepanna. Dermed får du en perfekt stekeskorpe samtidig som du bevarer den møre og saftige kjernen etter SousVIde.

Vakuumpakket mat legges inn i en dampovn fra Electrolux.

Matlaging med SousVide i en dampovn

Opplev magien med en dampovn og SousVide – den enkle måten for å lage matretter i restaurantkvalitet hjemme.

Bruk SousVide-programmet

Med våre utvalgte dampovner med SousVide-program kan du lage mat med SousVide direkte i ovnen. Vannbeholderen fylles med vann – slik som når du lager mat med damp. Med SousVide-programmet kan du tilberede kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker eller frukt på lav temperatur. Etter tilberedning med SousVide bør kjøttet som regel brunes i stekepannen for å få en fin stekeskorpe.

Perfekte resultater – hver gang

Med SousVide-programmet er det nesten umulig å overkoke råvarene. Med vakuumforseglede poser og damp har du full kontroll på temperaturen på maten, slik at maten aldri blir for tørr – selv om du foretrekker den gjennomstekt!

En person legger vakuumpakket mat ned i en gryte.

Lag mat med SousVide på en induksjonstopp

Kan man tilberede SousVide uten en stav? Ja, det kan du! Med våre induksjonstopper med trådløst steketermometer kan du opprettholde en bestemt temperatur med SousVide-tilberedning, slik at du kan lage mat direkte i gryten på platetoppen istedenfor å bruke en SousVide-stav.
 
Det trådløse steketermometeret sjekker temperaturen og kommuniserer med induksjonstoppen, slik at du ikke trenger å bekymre deg for overkoking.

 

Relaterte artikler

Dampovn - den komplette guiden for dampkoking

Damp - den siste trenden på nordmenns kjøkken

Hva er en dampovn?

Lag sunn og næringsrik mat med damp

Oppdag mer fra Electrolux

  • Gulrøtter blir vakuumpakket med en vakuumpakker før tilberedning.
    Vakuumpakker

    Opplev en større smaksopplevelse ved å marinere maten i en vakuumpose og matlaging med SousVide.

  • En åpnet dampovn med mat inni.
    Ovn med dampfunksjon

    Ta matlagingen til neste nivå. Se våre dampovner.

  • En kvinne og en mann står og prater på et kjøkken mens de lager mat.
    Tips og inspirasjon

    Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.