Sunn mat til barn – fem gode vaner for de minste
Næringsrik mat som barna liker høres kanskje vanskelig og komplisert ut, men det trenger det ikke være! Sunn mat trenger ikke være dyrere, ta lengre tid å lage eller smake kjedeligere enn annen mat. Ofte er det faktisk snarere tvert imot. Og det lønner seg alltid på sikt å satse på et sunt kosthold til barn. Her får du ernæringseksperten Mikaela Franssons smarte tips.
Ernæringsekspertens tips – fem råd til bedre matvaner
Gode matvaner etableres tildlig i livet, og det er i denne perioden du som forelder viser hvordan en frokost, lunsj og middag ser ut, sier Mikaela Fransson, som er ernæringsekspert og driver Kostassistenten.se.
Hvordan maten presenteres er viktig
Her kan du både være kreativ og lage figurer av maten, eller bare dele opp maten, slik at hver matvare ligger hver for seg, og barnet kan smake på en ting av gangen. Næringsrik mat for barn skal være gøy! Som mange vet er det ikke alltid like lett å få barna til å spise det vi serverer, og mange trenger litt hjelp på veien. Mikaela forklarer at presentasjonen av maten er viktig når man lager mat til barn.
– Du kan ta med barna når du skal handle, snakke om hva dere skal spise, la de få kjenne på og lukte på råvarene før dere begynner å lage mat også videre. La de bli nysgjerrige, sier Mikaela Fransson.
Lag mat sammen
Inkluder barna, både under matlagingen, men også når dere handler maten. Videre er det også et godt råd å lage maten sammen og tenke på hvordan maten skal serveres. Da kan barnet selv velge en råvare de vil smake på istedenfor å blande alt sammen til en salat.
Spis sammen, og spis den samme maten
– Mange voksne gjør feilen ved at de lager enn annen mat til barna enn til seg selv. Barna får kanske kjøttboller, mens de voksne spiser noe annet. Men det er du som er barnets forbilde, så det du spiser lærer de seg å like, sier Mikaela Fransson.
La barna få prøve seg frem
Tving aldri barnet til å prøve mat, det skal komme av seg selv. Tvang gjør at barnet vil forbinde matvaren med noe negativt, og dermed vil den aldri smake godt selv om den egentlig er det. Dessuten trenger ikke en matvare nødvendigvis å passe barnets smak i en bestemt form.
Vær tålmodig
Hvis ikke barnet tør å smake første gangen, så prøv igjen senere. Det kan ta opptil ti ganger før de blir vant til smaken. Ikke tving barnet når hen ikke vil, det har kun motsatt effekt, og kan henge igjen i voksenlivet.
– Du kan for eksempel både stue, rive og dampe en gulrot. Prøv å servere den på forskjellige måter. Og ha tålmodighet, det tar ofte 10–20 forsøk før man begynner å venne seg til en smak.
Dampet mat bevarer vitaminer og mineraler
Et tips til sunnere mat er å lage mat med damp istedenfor å koke den. Ved å bruke en ovn med dampfunksjon bevares en større mengde av matens næringsstoffer istedenfor at de kokes bort. Med damp blir ikke råvarene utvasket. Dampovnen er praktisk fordi det ofte tar kortere tid å tilberede maten. Mange retter lager seg selv når man først har forberedt dem og satt dem inn i en varmluftsovn med damp. Når de er ferdige har du sunn mat til hele familien.
Relaterte artikler
Dampovn - den komplette guiden for dampkoking
Oppdag mer fra Electrolux
-
-
Kjøpsguide: Slik velger du riktig ovn
Vanskelig å velge? Ikke noe problem! Vi hjelper deg.
-
Tips og inspirasjon
Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.