Klassisk eplepai

Klassisk eplepai

Klassisk eplepai


Eplepai er en tradisjonell dessert og er den hjemmelaget, er den helt fantastisk. Le Cordon Bleu Master Pâtissiers ønsker å gi deg noe helt spesielt. Nemlig hvordan du kan dekorere denne klassiske desserten på en av de vakreste måter som finns.

 

Antall: 8 biter
Forberedelse: 45 min
Tilberedelsestid: 40 min

Ingredienser

Mørdeig
5 dl hvetemel, 150 g smør, 2 små egg, 1 g vaniljepasta (eller pulver men ikke sukker), 0,5 ts salt, 1,5 ts sukker, 1 ms vann

Eplekompott
3 store epler, 0,7 dl strøsukker, 50 g smør, 2,5 g vaniljepasta (eller pulver men ikke sukker), 0,25 ts malt kanel, saften fra en ½ sitron

Egg for pensling
1 helt egg, 1 eggegule, 2 ts vann, en klype salt, en klype sukker

Garnityr
0,25 dl strøsukker

Slik gjør du

Mørdeig

  • Sikt mel, salt og sukker i Electrolux Masterpiece Kjøkkenmaskin.
  • Skjær smøret i kuber og legg i melet. Kjør mikseren på pulse til du har fine brødsmuler.
  • Bland egg, vanilje og vann i en seperat skål og legg det i mikseren. Bruk pulse for å lage en deig.
  • Legg deigen på et melet underlag og kna til deigen har fått en jevn tekstur.
  • Pakk in deigen i plastfilm og still inn den i kjøleskapet i 20 minutter før deigen skal kjevles.

Eplekompott

  • Skrell og fjern kjernene av eplene, legg dem i sitronvann til du skal bruke dem
  • Hakk eplene i like store biter
  • Varm opp smøret i en kasserolle og tilsett sukker, sitron og kanel
  • Tilsett halvparten av de hakkete eplene - la det koke på middelvarme til de blilr myke. Mikse denne halvparten til en puré i Electrolux Explore 7 Blender, legg tilbake i kasserollen og tilsett resten av eplene og koke til de er myke. Tilsett vann om nødvendig når blandingen begynner å tykne. 

Egg til pensling

  • Visp alle ingrediensene og la det passere gjennom en fin sil.

Servering

  • Legg en 20 cm riflet eller glatt paiform på en plate med bakepapir.
  • Kjevle ut 2/3 av smørdeigen til 3 mm tykkelse, legg den i bunnen av paiformen og opp på kantene, la overskottet henge over kanten.
  • Fyll med den ferdige kompotten som har svalnet under tiden.
  • Pensle rundt kantene på deigen med det vispede egget.

Øverst på paien

  • Kjevle ut den andre delen av deigen til det øverste lageret. Skjær den i 1 cm brede ramser og legg den på paien. Pensle deigramsene med det vispede egget. Legg resten av den kjevlede deigen over eplekompottfyllingen.
  • Trykk ned den rundt kantene for å få sammen de to deigene. Klem sammen kantene på deigen med fingrene til et fint mønster.
  • Skjær bort overflødig deig fra kantene med en kniv.
  • Lag dekorative løv eller epler av den overflødige deigen og legg på paien.

Servering

  • Pensle med det vispede egget på paien, strø over sukker. Stek i ovnen i 175 °C i 30-40 minutter eller til den er gyllenbrun.
  • Ta ut den når den er klar og la den svalne i 10 minutter. Ta en tynn kniv, løsne kantene og ta bort formen.

Kokkens teknikk

dekorert eplepai

Har du deig til overs?

Et alternativ til den tradisjonelle eplepaien kan være å gjøre små løv og plassere dem rundt på kanten av paien.

Slik anbefaler våre Le Cordon Bleu-mesterkokker at man gjør:

Lager løv av smørdeig til eplepaien

Kjevle ut smørdeigen til 2 mm tykkelse. Skjer ut løv med en riflet rund skjærer - marker årene på hvert løv med en form eller baksiden på en liten kniv. Legg løvene slik at de overlapper hverandre rundt paiformens sider.

Vin som passer til

For å nyte av denne tradisjonelle eplepai, anbefaler Le Cordon Bleu en søt vin som er gjort på tørkede druer - som Recioto di Soave fra Italia, eller en søt gammel Moscatel fra Spania eller Portugal. Disse vinene er ikke for sure og passer perfekt sammen med eplene som iblant kan smake skarpt. Samtidig er de mild mot wienerbrødsdeigen og forsterkes av krydderet i eplekompotten.

kniver på et skjærebrett

Flere oppskrifter

  • Wienerbrød med eple
  • Butternutsquah og potetfondant
  • Ingefær og yuzudressing

Oppdag flere oppskrifter

Følg lenken for alle våre oppskrifter. Lær deg å lage alt fra flott hverdagsmat til lekre kaker fra konditoriet.