Matlaging med damp gir flere fordeler som overlegen bevaring av smak, friske farger og næringsstoffer. Det er en av de mildeste og mest skånsomme måtene å lage mat på. Mat utsettes ikke for overdreven varme fra en panne som kan føre til at den tørker ut eller brenner seg, og den legges ikke i kokende vann, som kan løse opp viktige vannløselige vitaminer og mineraler. Lag smakfulle og sunne måltider til perfeksjon med din Electrolux dampovn.
Du kan dampkoke nesten alt – grønnsaker, korn, sjømat, fjærfe, kjøtt, brød og kaker drar spesielt nytte av denne tilberedningsmetoden.
Hvordan lage mat med damp
Alle Electrolux dampovner tilbyr en kombinasjon av damp og tørr varme, og gir deg uendelige matlagingsmuligheter. Du kan velge å kombinere damp og tørr varme manuelt, eller bruke Steamify® hvis det er tilgjengelig på ovnen din.
Vi anbefaler at ovnen er kald når du begynner å lage mat for å få mest mulig ut av dampen. Hvis ovnen din er varm når du begynner å lage mat, vær oppmerksom på at dampen som genereres ikke vil være synlig.
Det er fire dampnivåer på Electrolux dampovner. Ovnen din kan ha alle disse nivåene eller noen av dem. Som generell veiledning er dette hva de forskjellige dampnivåene fungerer godt for:
Full Steam bruker kontinuerlig damp for sunn og smakfull mat. Ideell for skånsom tilberedning av ingredienser som grønnsaker, ris, couscous og sjømat (fisk, blåskjell og reker). | |
Humidity High kombinerer varm luft med damp. Den rette innstillingen for delikate retter som vaniljesaus, flans, terriner og fisk | |
Fuktighet Medium kombinerer varmluft med damp for skånsom koking. Ideell for spareribs eller stekt fisk samt baking av brød og søte deiger | |
Humidity Low kombinerer varmluft med damp for saftig og sprø mat. Perfekt til kjøtt, fjærfe, fisk, gratinerte retter, gryteretter og stekte grønnsaker samt baking av paier, muffins og kjeks |
Still inn dampnivået manuelt
1. Fyll opp vannskuffen til maksimalt nivå som angitt
2. Skyv vannskuffen tilbake på plass
3. Bla gjennom menyen for å finne de manuelle dampfunksjonene
4. Velg ønsket manuell dampfunksjon
5. Still inn temperaturen
6. Trykk på START
La Steamify® stille inn dampnivået
Hvis ovnen din har Steamify®-funksjonen, stiller den automatisk inn dampnivået basert på temperaturen du velger. Den tilfører deretter riktig mengde damp til rett tid og kombinerer den med tørr varme om nødvendig. Lær hvordan du lager mat med Steamify®.
Tips og triks
- Sørg for at ovnen er kald når du begynner å lage mat med damp for å få mest mulig ut av dampkokingen
- Når du vil holde maten varm, trenger du ikke dekke maten med folie da fuktigheten gir samme beskyttelse
- Når du lager mat med full damp-innstilling, anbefaler vi å bruke Deluxe Steam-settet som følger med ovner som har Full damp-alternativet
VIKTIG
- Bruk kun kaldt vann fra springen i vannskuffen. Ikke bruk filtrert (avmineralisert) eller destillert vann. Ikke bruk andre væsker. Ikke hell brennbare eller alkoholholdige væsker i vannskuffen
- Hvis ovnen din er varm når du begynner å lage mat, vil ikke dampen som genereres være synlig
- Tøm vannskuffen etter at du er ferdig med matlagingen
- Rester av vann kan kondensere i hulrommet. Etter tilberedning åpner du ovnsdøren forsiktig. Når ovnen er kald, tørk hulrommet med en myk klut
- Du vil bli varslet fra tid til annen for å avkalke dampovnen. Avkalking fjerner og forhindrer oppbygging av kalkstein i ovnens dampsystem, slik at den fortsetter å fungere optimalt og du har den lenger. Lær mer om hvordan du avkalker ovnen
Lær mer om hvordan du baker brød og kaker med damp , eller om hvordan du oppvarmer rester ved å bruke innstillingen Steam Regenerating.
For mer informasjon om din spesifikke ovnsmodell, se brukerhåndboken. Du finner brukermanualen din her.