Problem
- Hvordan rengjør og vedlikeholder jeg ovnen best?
Gjelder
- Integrert ovn
- Frittstående komfyr
Løsning
1. Alminnelig bruk
- Unngå å bruke vannbad i ovnen.
- Matvarer bør ikke oppbevares i ovnen når den er avslått.
- Sett aldri fat eller matvarer direkte i bunnen av ovnen.
- Bruk ikke ovnen som oppbevaringsplass.
2. Etter bruk
Matvarer som tilberedes i en ovn inneholder ofte smakselementer utover selve hovedretten. Disse smakselementene kan f.eks. være salt, eddik, fruktsyre og alkaliske grønnsaker (eks. spinat, grønnkål, sitron). Når disse varmes opp og tilberedes, frigis damp som også inneholder disse stoffene. Dampen avleires overalt i ovnen - på emaljen, glassene og på tilbehøret.
Alt dette er ovnen konstrueret til å kunne motstå i forbindelse med tilberedingen. Men, det er viktig at ovnen utluftes grundig når tilberedingen er ferdig, for å hindre at disse stoffene ikke setter seg i emaljen. Dersom det setter seg i emaljen, vil denne slites ned og etter tid begynne å ruste.
Dette unngås ved å la døres stå åpen, i luftestilling, 2-3 timer etter bruk.
3. Rengøring
- Hold ren etter hver bruk.
Dette både på grunn av hygenen, men også for å vedlikeholde den best mulig, slik at emaljen og tilbehøret ikke slites ned. Når ovnen behøver å rengjøres skal man velge korrekt metode, avhengig av emaljen i ovnen. Bruk ikke skarpe gjenstander eller slipemidler ved rengjøring. - Blank og glatt emalje overalt:
Velg et ovnrensemiddel som er egnet til husholdningsprodukter og følg anvisningen på flasken. - Katalyse-emalje. (ru sider)
Sett ovnen på 200 grader og la den stå i 1,5 time. Hvis det fremdeles er fettrester i ovnen når den er avkjølt, kan man bruke et mildt oppvaskemiddel sammen med en bløt børste. Gjenta behandlingen noen ganger.. - Pyrolyse.
Velg et Pyrolyseprogram som svarer til den mengde smuss som er i ovnen.