Visste du at vi kaster bort 1/3 av all maten vi kjøper? Hva om du kunne gjøre avfall til smak?
Kan matavfall unngås?
De to viktigste årsakene til matavfall skyldes hovedsakelig tap av vann og visne produkter. Dette fører til endring av utseende og endring av tekstur i produktene. Avfallet vårt kan deles inn i tre kategorier: unngås, uunngåelig og muligens unngått.
60% av avfallet kan unngås - mat som kunne vært spist hvis det hadde blitt styrt bedre.
19% er uunngåelig - ting som teposer og kyllingben.
Oppskrifter for å redusere matsvinn
20% er klassifisert som mulig å unngå. Dette inkluderer maten du ser her, potetskinn, brokkolistengler og bladgrøt.
Disse kan spises og nytes, hvis de er riktig forberedt. Slik gjør du dette avfallet til smak:
Praktisk guide - beste forhold for forskjellige typer mat
- Plasser forgjengelige ting fra baksiden av kjøleskapet til fronten, slik at gjenstandene som skal brukes først er mest synlige.
- Pakk inn gjenstander som har sterk lukt eller høyt fuktighetsinnhold.
- Oppbevar frukt og grønnsaker i skarpere skuffer, der fanget fuktighet bidrar til å bevare matkvaliteten over lengre tid. De fleste frukt og grønnsaker skal oppbevares ved lav temperatur og høy luftfuktighet.
- Pakk inn rått kjøtt og fjørfe sikkert slik at det ikke oppstår lekkasje og forurensing av andre matvarer eller overflater. Alt kjøtt som skal holdes lenger enn to dager skal fryses.
- Smør og ost: disse bør legges i spesielle lufttette beholdere eller pakkes inn i aluminiumsfolie eller polyetenposer for å ekskludere så mye luft som mulig.