Alminnelig bruk:
- Unngå å bruke vannbad i ovnen.
- Matvarer bør ikke oppbevares i ovnen når den er avslått.
- Sett aldri fat eller matvarer direkte i bunnen av ovnen.
- Bruk ikke ovnen som oppbevaringsplass.
Etter bruk:
Matvarer som tilberedes i en ovn inneholder ofte smakselementer utover selve hovedretten.
Disse smakselementene kan f.eks. være salt, eddik, fruktsyre og alkaliske grønnsaker (eks.: spinat, grønnkål, sitron).
Når disse varmes opp og tilberedes, frigis damp som også inneholder disse stoffene. Dampen avleires overalt i ovnen - på emaljen, glassene og på tilbehøret.
Alt dette er ovnen konstrueret til å kunne motstå, i forbindelse med tilberedingen. Det er likevel viktig at ovnen utluftes grundig når tilberedingen er ferdig, for å hindre at disse stoffene ikke setter seg i emaljen. Dersom det setter seg i emaljen, vil denne slites ned og etter tid begynne å ruste.
Dette unngås ved å la døren stå åpen, i luftestilling, 2-3 timer etter bruk.
Rengjøring:
- Hold ovnen ren etter bruk.
Dette både på grunn av hygienen, men også for å vedlikeholde den best mulig, slik at emaljen og tilbehøret ikke slites ned. - Når ovnen behøver rengjøring, velges korrekt metode, avhengig ovnens emalje.
Benytt ikke skarpe gjenstander eller slipemidler ved rengjøring.
Forskjellige emaljer:
- Blank og glatt emalje i hele ovnen:
Benytt en ovnsrens som er egnet til husholdningsprodukter og følg anvisningen på flasken. - Katalyse-emalje (ru sider):
Sett ovnen på 200 grader og la den stå i 1,5 time.
Dersom det fremdeles er fettrester i ovnen når den er avkjølt, kan man bruke et mildt oppvaskmiddel sammen med en bløt børste. Gjenta behandlingen noen ganger. - Pyrolyse.
Velg et pyrolyseprogram som svarer til den mengde smuss som er i ovnen.
Les mer om pyrolyse i brukermanualen.