Ovn steker eller steker ujevnt

Senest oppdatert 25.10.2022 08.41

Problem

  • Ovnen min baker ikke jevnt, baker ujevnt, skjevt eller ujevnt
  • Ovnen min varmer ikke like mye på begge sider
  • Ovnen steker ikke like mye på begge sider

Gjelder

  • Integrert/innbyggingsovn
  • Ovn
  • Ovner
  • Frittstående komfyr

Vedtak

  1. Det er sjelden du kan bruke alle de samme innstillingene i den nye ovnen som du kunne i den gamle. Man må ofte tilpasse individuelle innstillinger i forhold til den gamle, f.eks. temperatur, ribbeposisjon eller ovnsfunksjon.
    Grunnen til at innstillingene kan variere fra ovn til ovn er bl.a. ovnsromstørrelse og energiklasse.
    Generelt holder ovner varmen bedre i dag enn tidligere, noe som betyr at matlaging bør gjøres ved lavere temperatur sammenlignet med eldre ovner.
    Se hvordan du kan teste ovnen selv nederst i denne guiden

  2. Skru ned temperaturen på varmluftfunksjonen og gi maten noen minutter til. Jo høyere temperatur du har valgt, jo mer ujevnt vil ovnen steke/steke på varmluft. Ovnstemperaturen på varmluft må typisk være 20-40 grader lavere enn i den tradisjonelle ovnen med over- og undervarme.

  3. Unngå at bakepapiret blir for stort i ovnen din da det kan hindre at luften blir jevnt fordelt i ovnsrommet.
    Dype tallerkener eller andre høye kanter kan skape "ly" for varmluften. Pass på at det er så mye luft rundt maten slik at varmen i ovnen kan sirkulere best mulig.

  4. Unngå å sette for mye i ovnen om gangen

    Den ujevne stekingen i ovnen kan skyldes at du har for mye ovn. Bruker du en ovn uten varmluft, kan du kun ha en plate inne i ovnen om gangen. Har du to plater i bruk vil ikke den øvre platen få nødvendig varme i bunnen, da den nedre platen blokkerer. Likeledes vil ikke den nedre platen få nok varme på toppen, da den øvre platen blokkerer. Derfor bør du kun bruke en tallerken hvis du vanligvis over - under varme. Bruker du varmluftsfunksjonen kan du enkelt bruke to plater, da viften fordeler varmen i ovnen.

  5. Hvis ovnen din baker eller steker veldig ujevnt med normal over-undervarmefunksjon, kan det skyldes et defekt varmeelement.
    Hvis dette er tilfelle, må ovnen repareres av en servicetekniker.

  6. Sjekk om dørpakningen er komplett og tett hele veien rundt ovnsdøren. Hvis pakningen ikke er intakt eller har blitt hard over tid, må den skiftes. En lekk dørpakning kan skape ujevn varmesirkulasjon i ovnen.
    Ny dørpakning til ovnen finner du i nettbutikken her

  7. Du vil ofte oppnå best resultat ved å forvarme ovnen før du legger bakevarene. Kun hvis du bruker en av våre kombi-/dampovner på brødprogrammet, må brødet settes inn uten å forvarme ovnen. Videre er det også noen tips for tilberedning av deigen, som kan forbedre det ferdige stekeresultatet betraktelig.
    Finn tips og løsninger her:
    Hvis du opplever at skorpen på brødet blir for hard, kan det skyldes en av følgende årsaker.
  • For fast deig.
  • Ovnstemperaturen er for høy.
  • For tørr i ovnen.
  • Ved baking av boller/små gjærbakst er det viktig at bakepapiret ikke stikker opp over bakeplaten, dette kan gi feil gjennomstrømning i varmluften og dermed skjev varmefordeling.

  • Feil:


  • Ved baking med varmluft er det viktig at bakevarene står i rette rekker slik at varmluften kan passere fritt mellom dem. På denne måten blir alt på platen utsatt for like mye varme.

  • Feil:


  • Eksempel på boller bakt på ribbe 1 og 4 ved 200C på varmluft i 12 minutter. Bildet viser plate 1 av 2.

    Som du kan se i dette eksemplet har temperaturen vært for høy, noe som gir et ujevnt resultat. Her kan du forbedre resultatet ved å senke temperaturen til 150-170C og forlenge koketiden tilsvarende, da blir resultatet jevnt.

  • Feil:


  • Eksempel på boller bakt på rist 3 ved 200C og over/undervarme i 12 minutter.

    Riktig og jevnt stekt, med optimale innstillinger og steketid:

  • Utfør denne testen før du eventuelt bestiller et servicebesøk:

    1. Forvarm ovnen til 200°C med over- og undervarme.
    2. Legg 9 eller 12 skiver toastbrød på ovnsristen.
    3. Fordel dem så jevnt som mulig. Kanter må ikke stikke opp


    4. Sett risten midt i ovnen.
    5. Fjern risten når brødet har fått fin farge.
    6. Hvis resultatet er det samme, se bilder for sammenligning, det er ingen feil med ovnen.

Årsaken

Pro lader
For de fleste ovnsmodeller vil det være mulig å bestille et prøvestekebrett som vil gi bedre luftsirkulasjon rundt bakevarene på grunn av den perforerte overflaten.
Et Pro-stekebrett kan forbedre stekeresultatet.
Se: Profesjonelt stekebrett – veien til sprø bakevarer med en luftig smule



Bestill service
Bestill service

Ønsker du bestille en service tekniker? Våre Electrolux teknikere inspiserer og løser problemet til et pris, inkludert reservedeler.

Reservedeler og tilbehør
Reservedeler og tilbehør

Finn originale reservedeler for produktet ditt i vår web shop og få de levert på døren.