Spørsmål:
- Hvordan oppbevare mat i kjøleskap og fryser?
Gjelder:
- Kjøleskap
- Kombiskap
- Frysere
Generelle tips for oppbevaring av mat i kjøleskap:
- Unngå overfylte hyller i apparatet. Fullpakkede hyller vil redusere luftsirkulasjonen og forårsaker ujevn kjøling.
- Dekk til maten og tørk beholderne helt innen du plasserer dem i enheten. Dette reduserer fuktighetsoppbygging inne i enheten.
- Pakk inn matvarer med sterk lukt eller høyt fuktighetsinnhold.
- Oppbevar frukt og grønnsaker i grønnsaksskuffen. Der fanges fuktigheten opp og bidrar til å bevare matens kvalitet i lengre tid.
- De fleste frukt og grønnsaker bør lagres ved lav temperatur og høy luftfuktighet.
- Pakk rått kjøtt og fjærfe godt inn slik at det ikke oppstår lekkasje og forurensning av andre matvarer eller overflater. Kjøtt som skal holdes lengre enn to dager, skal fryses.
- Smør og ost: plasseres i lufttette bokser eller pakkes i aluminiumsfolie/plastfolie for å holde luft borte så godt som mulig.
- Flasker: disse trenger en kork og bør lagres i flaskehyllen i døren, eller (hvis det følger med) på flaskehyllen.
- Bananer, poteter, løk og hvitløk må kun oppbevares i kjøleskap dersom de er godt innpakket.
- Varm mat bør avkjøles til romtemperatur før den plasseres i skapet. Hvis ikke, vil den indre temperaturen i skapet samt apparatets energiforbruk øke
- Plasser vannholdig mat eller mat med mye fuktighet foran på hyllene (nærme døren). Hvis de er plassert nær det kalde luftuttaket, kan de fryse
Generelle tips for oppbevaring av mat i fryseskap:
- For å minimere dehydrering av mat og kvalitetsforringelse, kan du bruke aluminiumsfolie, frysepakning, fryseposer eller lufttette beholdere.
- Tving så mye luft ut av pakkene som mulig og forsegl dem. Fanget luft kan føre til at maten tørker ut, skifter farge og får en bismak (frysebrann).
- Pakk inn fersk kjøtt og fjærfe i egnet frysepakning før frysing
- Ikke frys ned igjen kjøtt som har vært opptint
- Unngå å legge inn for mye varm mat samtidig i fryseren. Det vil overbelaste fryseren, forlenge innfrysingstiden og kan øke temperaturen på nedfryst mat.
- Ikke oppbevar iskrem, islollies eller brød i fryserens dørhyller eller på fryserens øverste hylle: disse områdene er ikke de kaldeste delene av fryseren. Det er derfor sannsynlig at slike
- varer vil tine raskere hvis de lagres i disse områdene
- La det være rom mellom pakkene slik at kald luft kan sirkulere fritt og at maten fryser så raskt som mulig